OudenDijk: Een verhaal met geschiedenis en traditie

Noord-Holland is al sinds de 15de eeuw dé kaasprovincie bij uitstek. Maar het verhaal van OudenDijk begint pas in 1901. Op 2 december besloot een groep van 9 boeren uit Oudendijk een “zoetfabriek” op te richten, die zij ‘Concordia’ doopten. Die naam betekent letterlijk ‘Eendracht’. De boeren waren zo succesvol mét en trots óp hun kaas dat ze ‘OudenDijk’ in 1925 lieten registreren als officieel merk. Wat ooit als een kleine onderneming begon, die opereerde vanuit een eenvoudige schuur, evolueerde al snel naar een belangrijke kaasmakerij.

In 1945 besloten drie Noord-Hollandse zuivelcoöperaties nog sterker samen te werken. De Tijd uit Beester, Concordia uit Oudendijk en Ons Belang uit Middelie richtten de coöperatie De Combinatie op. Toen daar nog twee partners bij kwamen, gingen de vijf samen verder onder de naam CONO Kaasmakers. Zij bundelen voortdurend de krachten om Nederlandse kwaliteitskazen te produceren tot ver buiten de landsgrenzen. CONO werkt o.a. samen met ijsmakers Ben&Jerry´s aan het duurzamer produceren van melk. Vandaag zijn ruim 500 melkveehouders aangesloten bij deze zelfstandige coöperatieve vereniging.

Hoewel OudenDijk al lang geen kleine lokale onderneming meer is, worden de kazen vandaag nog steeds volgens eeuwenoude, authentieke en artisanale tradities bereid. Door de langzame rijping op houten planken krijgen de OudenDijk-kazen hun weelderige smaak en unieke aroma.

Andere blogberichten

1

Kaas, de king van de brooddoos!

Bekijk
2

Zuivel in de Schijf van Vijf

Bekijk
3

Wat geeft OudenDijk Graskaas Primeur haar unieke smaak?

Bekijk
4

Betekent een lactose-intolerantie nooit meer kaas?

Bekijk
5

Onderzoek bewijst: wijn smaakt beter met kaas!

Bekijk
6

Blije koeien, blije boeren, blije aarde!

Bekijk