Oorsprong naam “Kaas”

Kaas is ons favoriete zuivelproduct. Maar waar komt de benaming “kaas” vandaan? De oorsprong is terug te vinden in het Oude Romeinse Rijk. Julius Caesar en co kenden voor kaas het woord Caseus. De diverse vertalingen kaas, Kase, cheese, queso (Spaans) en Queijo (Portugees) zijn afgeleiden van dit woord. Al is de kaas die de Romeinen naar onze contreien meebrachten een compleet ander product dan de kaas die wij nu kennen. Romeinse kazen werden immers voornamelijk van geiten- of schapenmelk gemaakt. Denk maar aan feta, chèvre, pecorino romano en ricotta. Deze zijn vergelijkbaar met Romeinse kazen. Van OudenDijk was er toen nog geen sprake. Gelukkig voor ons leven we in de 21ste eeuw!

Andere blogberichten

1

Kaas, de king van de brooddoos!

Bekijk
2

Zuivel in de Schijf van Vijf

Bekijk
3

Wat geeft OudenDijk Graskaas Primeur haar unieke smaak?

Bekijk
4

Betekent een lactose-intolerantie nooit meer kaas?

Bekijk
5

Onderzoek bewijst: wijn smaakt beter met kaas!

Bekijk
6

Blije koeien, blije boeren, blije aarde!

Bekijk