Over ons

Welkom bij de kaasmakerij

Onze kaasmakerij is de eerste Nederlandse zuivelcooperatie die gecertificieerd is als klimaatneutraal. Onze kaasmakerij is CO2 neutraal. Bovendien zorgen we voor een maximale kringloop én hergebruik van energie, warmte en afvalstromen. Want ook in de toekomst willen we nog bewust kaas kunnen blijven maken. Mét oog voor onze koeien, boeren en aarde.

Onze kaasmakerij is de eerste Nederlandse zuivelcooperatie die gecertificieerd is als klimaatneutraal. Onze kaasmakerij is CO2 neutraal.
Onze kaasmakerij is de eerste Nederlandse zuivelcooperatie die gecertificieerd is als klimaatneutraal. Onze kaasmakerij is CO2 neutraal.
Ons verhaal

Van goede smaak hebben we kaas gegeten.

Noord-Holland is al sinds de 15de eeuw dé kaasprovincie bij uitstek. Maar het verhaal van OudenDijk begint pas in 1901. Op 2 december besloot een groep van 9 boeren uit Oudendijk een “zoetfabriek” op te richten, die zij ‘Concordia’ doopten. Die naam betekent letterlijk ‘Eendracht’. De boeren waren zo succesvol mét en trots óp hun kaas dat ze ‘OudenDijk’ in 1925 lieten registreren als officieel merk. Wat ooit als een kleine onderneming begon, die opereerde vanuit een eenvoudige schuur, evolueerde al snel naar een belangrijke kaasmakerij.

Hoewel OudenDijk al lang geen kleine lokale onderneming meer is, worden de kazen vandaag nog steeds volgens eeuwenoude, authentieke en artisanale tradities bereid. Door de langzame rijping op houten planken krijgen de OudenDijk-kazen hun weelderige smaak en unieke aroma.

Noord-Holland is al sinds de 15de eeuw dé kaasprovincie bij uitstek. Maar het verhaal van OudenDijk begint pas in 1901.
Onze melkkoeien kan je maar liefst 185 dagen per jaar minstens tien uur lang in de wei zien grazen. Dat geeft hun melk een rijke, volle smaak.

Hoe worden OudenDijk kazen gemaakt?

OudenDijk wordt met de beste melk op authentieke en artisanale wijze geproduceerd. Onze koeien grazen zo veel mogelijk buiten en dat proef je. Het zijn immers precies de Noord-Hollandse grassoorten die het melkvet zachter en zoeter maken dan andere melk in Nederland.

Van die allerbeste melk hebben we maar liefst 100 liter nodig voor elke OudenDijk-kaasbol die wij maken. En het overheerlijke aroma van OudenDijk is het resultaat van een eeuwenoude traditie. Onze kazen krijgen nog de tijd om – volledig volgens de oude ambachtelijke regels – te rijpen op houten planken. Sommige kazen rijpen zelfs tot 36 maanden.

Maar ons geduld wordt rijkelijk beloond met de meest verbluffende smaken. Bovendien laat dit intensieve rijpingsproces ons toe om kazen te produceren met verschillende smaken en sterktes.

Wat OudenDijk zo uniek maakt

Ambachtelijke kazen van bij ons

Onze Noord–Hollandse kaasmeesters gaan op een artisanale manier te werk, mét gebruik van de meest duurzame en moderne technieken.

Ze stremmen en roeren de wrongel van de duurzame weidemelk nog met de hand. Soms moet het wiel niet opnieuw heruitgevonden worden!

De kazen krijgen meteen voldoende tijd om te rijpen en worden nadien vakkundig getest door de kaasmeesters zelf. Zo waken onze kaasmeesters met zorg en passie over de kwaliteit van elke kaas. Hun kennis en tradities bestaan al meer dan 100 jaar!

Onze Noord–Hollandse kaasmeesters gaan op een artisanale manier te werk, mét gebruik van de meest duurzame en moderne technieken.

Omdat iedereen het recht heeft om guilty free te genieten van een heerlijk plakje kaas

Nooit nog een blokje kaas bij de wijn of op je pizza: het klinkt als de nachtmerrie van elke cheese lover. Maar zo ver hoeft het nooit te komen. De meeste mensen die kampen met een lactose-intolerantie kunnen zelfs gewone OudenDijk blijven eten. Oudere kazen bevatten immers slechts “spoortjes” lactose. Bij het proces van het kaas-maken verdwijnt het grootste gedeelte lactose immers al uit de kaas. En hoe langer de kaas rijpt, des te lager het lactosegehalte. Voor de cheese lovers die zelfs de OudenDijk Oud niet goed verdragen, brachten we OudenDijk Lactosevrij op de markt.

De meeste mensen die kampen met een lactose-intolerantie kunnen zelfs gewone OudenDijk blijven eten.
Onze kaasmakerij is de eerste Nederlandse zuivelcooperatie die gecertificieerd is als klimaatneutraal. Onze kaasmakerij is CO2 neutraal.

Niet iedereen ligt wakker van kaasambacht met een minimum aan CO2. Wij wel.

Onze kaasmakerij is de eerste Nederlandse zuivelcooperatie die gecertificieerd is als klimaatneutraal. Onze kaasmakerij is CO2 neutraal. Bovendien zorgen we voor een maximale kringloop én hergebruik van energie, warmte en afvalstromen. Want ook in de toekomst willen we nog bewust kaas kunnen blijven maken. Mét oog voor onze koeien, boeren en aarde.

Onze melkkoeien kan je maar liefst 185 dagen per jaar minstens tien uur lang in de wei zien grazen. Dat geeft hun melk een rijke, volle smaak.

De unieke smaak van Oudendijk kaas

Weet jij al hoe onze OudenDijk kaas die smeuïge, unieke smaak verkrijgt?

Onze melkkoeien kan je maar liefst 185 dagen per jaar minstens tien uur lang in de wei zien grazen. Dat geeft hun melk een rijke, volle smaak. En dat proef je dan weer terug in onze kaas!

Bovendien gaan onze boeren én onze kaasmeesters handmatig te werk. Dat duurt misschien ietsje langer, maar garandeert wel een heerlijke, milieuvriendelijke kaas.

Groenste kaasmakerij van Nederland

Hoe onze kazen hun prachtige gouden kleur verkrijgen? Wel, dankzij ons groen productieproces natuurlijk! Onze Noord-Hollandse kaasmakerij kreeg niet voor niets de stempel ‘groenste kaasmakerij van Nederland’. We dragen dan ook erg veel zorg voor onze koeien, onze boeren én onze aarde.

Dankzij eerlijke melkprijzen kunnen boeren investeren in hun vakmanschap én hun koeien een goed leven geven. Blije, gezonde koeien geven de lekkerste melk en dat maakt de lekkerste kaas. Die kaas wordt op een duurzame, artisanale manier gemaakt. Mét oog voor het behoud van het natuur- en cultuurhistorisch landschap van Noord-Holland.