Van geitenkaas tot kamelenkaas

Geitenkaas en koemelk-kaas: dat kennen we allemaal. Maar van welke melk wordt er elders in de wereld nog kaas gemaakt? We zetten voor jou vijf onbekendere soorten op een rij:

1. SCHAPENKAAS

Je kent ongetwijfeld kaassoorten als Roquefort en feta, maar wist je dat dit allebei schapenkazen zijn? Deze kaassoort is ontzettend rijk aan vitamine A, B en C.

2. BUFFELKAAS

Mozarella is zonder twijfel de bekendste buffelkaas ter wereld. Koemelk is wat geler dan buffelmelk. En dat zie je ook aan de kaas. Omdat buffels vier keer minder melk produceren dan koeien, is het echter niet mogelijk om buffelkaas op grote schaal te produceren. Daarom wordt voor de meeste mozarellasoorten naast buffelmelk ook koemelk gebruikt.

3. RENDIERKAAS Rendierkaas wordt vooral in Scandinavië gemaakt. Het is de rijkste van alle volle melkkazen omdat bijna de helft van zijn gewicht bestaat uit botervetten. Rendierkaas is een rijke roomkaas die geel is aan de buitenkant en wit aan de binnenkant. De smaak is zeer mild en romig.

4. PAARDENKAAS

Van paardenmelk kaas maken: dat is altijd al ontzettend moeilijk geweest. De melk klontert snel en daardoor was productie op grote schaal nooit mogelijk. Op kleine schaal wordt er in Frankrijk al Maroilles de Cheval gemaakt, en in Dordrecht (Nederland) bestaat er een lokale kaas die een mix is van koeien- en paardenmelk. Een Italiaanse voedingsspecialist zou er nu in geslaagd zijn om – met een bepaald kamelenenzym- het klonteren tegen te gaan. To be continued…

5. KAMELENKAAS

In de Sahara eten ze al eeuwenlang kamelenkaas, maar die is kwarkachtig en niet lang houdbaar. Een Nederlandse kaasboer uit Hoekelum slaagde er als eerste ter wereld in om harde kamelenkaas te produceren. De Hollandse kamelenkaas smaakt een beetje als Camembert en is nog bleker dan geitenkaas. Benieuwd hoe dat proeft? Dan moet je wel diep in je zakken tasten, want voor een kilo betaal je zo´n 80 euro.

Andere blogberichten

1

Kaas, de king van de brooddoos!

Bekijk
2

Zuivel in de Schijf van Vijf

Bekijk
3

Wat geeft OudenDijk Graskaas Primeur haar unieke smaak?

Bekijk
4

Betekent een lactose-intolerantie nooit meer kaas?

Bekijk
5

Onderzoek bewijst: wijn smaakt beter met kaas!

Bekijk
6

Blije koeien, blije boeren, blije aarde!

Bekijk