De ogen van de kaas

Wist je dat de gaten in kaas door de kaasmeesters ook wel ogen worden genoemd? Je hoort ze daarom wel eens praten over ‘kaas met mooie ogen’. Je kan je ook afvragen hoe deze gaten eigenlijk ontstaan. Alles begint bij propylonzuur. Dat is een natuurlijke melkzuurbacterie die aan de kaas wordt toegevoegd voor smaak en houdbaarheid. De bacterie scheidt een gas af wat zorgt voor bubbels in stollende kaas.Hoe meer zuursel,hoe pittiger de kaas en hoe meer gaten. Iets om in de gaten te houden dus!

Andere blogberichten

1

Kaas, de king van de brooddoos!

Bekijk
2

Zuivel in de Schijf van Vijf

Bekijk
3

Wat geeft OudenDijk Graskaas Primeur haar unieke smaak?

Bekijk
4

Betekent een lactose-intolerantie nooit meer kaas?

Bekijk
5

Onderzoek bewijst: wijn smaakt beter met kaas!

Bekijk
6

Blije koeien, blije boeren, blije aarde!

Bekijk